Alles over EMDR therapie
We leven in een sterk geïndividualiseerde wereld. Veel mensen zijn alleen nog maar bezig met zichzelf en/of het plaatje naar de buitenwereld toe. Niet dat dat erg is, want soms is het belangrijk om voor jezelf te zorgen en om even alleen maar aan jezelf te denken. Dat kan het geval zijn als je even niet zo lekker in je vel zit, als je je niet goed voelt. Daar willen we het dan ook meteen even met je over hebben in deze blog, want jij of iemand in je omgeving moet beter voor (je)(zich)zelf gaan zorgen. Daar is gelukkig een oplossing voor die je een beetje ondersteuning kan bieden, genaamd EMDR. EMDR therapie heeft zich bewezen in de wetenschap én in de praktijk, het is een ontzettend mooie uitvinding en daar gaan we je alles over vertellen in ongeveer 500 woorden. Aan bod komt wat EMDR therapie is, hoe het ingezet kan worden en wanneer je dit misschien moet overwegen.
Wat is EMDR therapie?
EMDR therapie staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. Dit is een therapie die ongeveer 25 jaar geleden door een Amerikaanse psychologe, mevrouw Shapiro, is beschreven. Na haar ‘ontdekking’ is het verder uitgewerkt en inmiddels is het een daadwerkelijk effectieve methode gebleken. Bij EMDR therapie gaat de therapeut met je in gesprek en vraagt hij of zij je om terug te denken aan de gebeurtenis, maar ook aan de gedachten, gevoelens, geluiden en beelden die hierbij horen. Hierna wordt er een verwerkingsproces gestart en vraagt de therapeut je om dit opnieuw te doen, maar dan in combinatie met een afleidende stimulus zoals geluid of beeld. Nadat dit gedaan is, wordt er even rust genomen en gereflecteerd op wat er is gebeurd. Er verandert iets in het lichaam en in de geest en de therapeut wil dat je hier je aandacht naartoe brengt.
Wanneer EMDR therapie?
Wanneer je dan EMDR therapie kunt inschakelen? Misschien kreeg je het net al een beetje mee, maar EMDR therapie is bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van de nasleep van traumatische gebeurtenissen. Een ongeluk, (seksueel) geweld, of wat dan ook. Deze gebeurtenissen kunnen veel emoties oproepen en iemand zijn of haar dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Het kan zelfs zo ver gaan, dat iemand zijn of haar dagelijkse leven compleet belemmerd wordt. Dat is niet de bedoeling en voor dat soort gevallen kan EMDR therapie worden ingezet, maar alleen na een zogeheten ‘taxatie’. Dit betekent dat er een beeld wordt geschetst van de eigenschappen van de ‘patiënt’. Onder andere de emotionele weerbaarheid, kwetsbaarheid, last van de klachten en draagkracht worden meegenomen in de beslissing of EMDR therapie een oplossing zou kunnen zijn.
De vervolgstappen
Als dit als een oplossing voor jou of iemand die je kent klinkt, dan kun je eens contact opnemen met een therapeut die EMDR therapie aanbiedt. Dit kan een goede oplossing zijn die al werkt na enkele sets (sessies waarbij wordt teruggedacht aan de gebeurtenis en afgeleid wordt met stimuli), maar besef je wel dat het intensief is en dat er altijd werk aan de winkel is.
Kies een online psycholoog van Sol Psychotherapie.