De verschillende soorten verf uitgelegd

Als je in huis wilt gaan verven is het mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zo veel verschillende soorten kleuren, merken en samenstellingen van de verf. Het is daarom handig als je van te voren al een beetje weet waar je naar op zoek bent. Ga je voor een felle kleur of wat neutraals. Wil je een hele muur overdoen of heeft alleen de houten tafel een lakje nodig. En ga je voor latex muurverf of kies je liever een milieuvriendelijke verf, zoals kalkverf. Naast dat kalkverf milieuvriendelijk is, heeft het ook een ander effect dan latexverf. Zo blijf je de manier van aanbrengen goed zien, ook al is de verf opgedroogd. Het heeft industriële en beton-achtige look. Omdat er dus zo veel keuze mogelijk is in de verschillende soorten verf, is het aan te raden om van te voren vast wat onderzoek te doen naar de verf die jij wilt.

Verschillende natuurlijke soorten verf

Men is steeds meer bezig met het milieu en duurzaamheid. Dit kan je ook terug laten komen in je woning door gebruik te maken van natuurlijke soorten muurverf. Natuurlijke verf is gemaakt van natuurlijke producten die hernieuwbaar zijn. Zo wordt de aarde niet onnodig belast. Een aantal verschillende soorten natuurlijke verf zijn: lijnolieverf, mineraalverf, leemverf en kalkverf. Lijnolieverf gebruik je voor hout oppervlakken. Het laat het hout ademen, waardoor het niet gaat rotten. Mineraalverf gebruik je voor steenachtige ondergronden. Leemverf is een natuurlijke verf voor binnen. Je gebruikt het als muurverf. Het voordeel van leemverf is, is dat het geurloos is. Tot slot is kalkverf ook voor op de muur. Bij kalkverf krijg je een effect op de muur, wat een beton-look geeft.

Het verven van muren

Je hebt dus van de natuurlijke soorten verf al twee soorten die je ook als muurverf kunt gebruiken; leemverf en kalkverf. Waarom gebruiken mensen dan überhaupt nog synthetische soorten verf als dit schadelijker is het voor het milieu? Dat komt doordat natuurlijke verf ook een paar nadelen heeft. Zo krijg je bij kalkverf een effect op de muur. Als je dit niet mooi vindt, is kalkverf dus al niks voor jou. Bij leemverf heb je dat effect niet, maar het nadeel van leemverf is dat het niet goed met viezigheid in aanraking kan komen. Vette of vieze vingers blijf je zien zitten op leemverf. Ook kan het niet goed tegen spatwater, waardoor je het beter niet in de badkamer of keuken kan gebruiken. Dus als je kalkverf niet mooi vindt en moet verven op een plek met spatwater, dan is het een goede optie om voor synthetische verf te kiezen.