Escape room – missie ontsnapping

Naar een escape room gaan is een spannende groepsactiviteit (vaak van 3 tot 8 personen). Je komt in een afgesloten kamer terecht. Je hebt dan een bepaalde tijd om hieruit te ontsnappen. Om dat te laten slagen moet je puzzels, aanwijzingen en diverse raadsels op weten te lossen. Die zijn zo gemaakt dat je in je eentje minder kans maakt dan samen. Samenwerking is dus cruciaal bij deze activiteit. De goede escape rooms zorgen voor bloedstollende en adrenaline verhogende momenten, soms met goede acteurs. Een middagje escape room is vol beleving en spanning. De activiteit zelf is vaak op een uur gezet. Maar vooraf en achteraf gezellig iets drinken en eten hoort bij zo’n middag of avond. 

De escape room verandert van karakter

Tijdens je poging te ontsnappen kom je in aanraking met symbolen, codes en raadsels. Je beoefent spiegelschrift, verdiept je in letter-cijfer combinaties, ontraadselt symbolen en leert geheimschriften lezen. Tenminste, dat was altijd zo. Want zo zag de eerste generatie escape rooms eruit. Daarna kreeg de beleving een ander meer technisch karakter waarin vooral typische sloten een obstakel vormden om verder te kunnen. En nu dient de derde generatie ontsnappingskamers zich aan: vol technologische snufjes en sound & light effecten.

De beleving wordt versterkt door goed ingerichte ruimtes

Een goede escape room heeft altijd een eigen thema en de inrichting is daar dan ook naar. Soms verkeer je in een eng laboratorium met opgebaarde lijken. Een andere keer loop je door spookachtige gangetjes en ruimtes op een verdieping waar een moordenaar rondloopt. Dan weer zit je een mysterie uit te pluizen in een treincoupé en dan weer lijk je gevangen in de martelruimte van een of ander eng militair bewind. 

Samenwerken helpt

Je hebt een opdracht en die voer je uit zodat je tegelijkertijd een manier vindt om te ontsnappen aan de enge kamer(s). Je doet dit met vrienden en bekenden. Het typische is dat je normaal tegen anderen speelt. Maar nu moet je juist samenwerken met anderen om zo de kans te vergroten dat jullie uit de kamer kunnen komen. Soms kan je ook niet anders dan samenwerken. Omdat de een ergens iets moet doen terwijl de ander op datzelfde moment elders iets anders moet aanraken of laten bewegen. 

Tips voor in de escape room

In de nieuwste game rooms kan het er behoorlijk eng aan toegaan. Soms kunnen ouders met kinderen ook naar een themakamer, bijvoorbeeld een tovenaar ruimte. Wat nu als je kids de spanning niet meer aan kunnen? Er is altijd een noodknop in de kamer aanwezig. Druk je daarop, dan ontsluiten de deuren en gaan de lichten aan. Maar meestal wordt een spel niet onderbroken. Enkele tips voordat je je waaghals avontuur in de escape room start:

• Zoek nauwgezet

• Check wat van je verlangd wordt

• Zoek patronen

• Werk per deelnemer niet aan hetzelfde probleem

• Oplossing gevonden? Ga er dan niet lang over napraten (tijd!)

• Deel alle typische dingen die je ziet zodat het anderen ook op gaat vallen

• Scan de hele ruimte zo systematisch mogelijk

• Probeer een team te vormen tussen de 4 en 6 spelers.