Spouwmuurisolatie, onderschat het belang ervan niet!

Tegenwoordig willen we als mensen als vanzelfsprekend alles in het werk stellen zodat er in onze woning zo weinig mogelijk sprake is van warmteverlies. Dat omwille van meerdere redenen. In eerste instantie doen we dit uiteraard omdat we op die manier een mooie besparing kunnen realiseren op onze energiefactuur. Echter spreekt het voor zich dat we op deze manier ook ons milieu een hart onder de riem steken. Wil jij ook graag kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde voor jouw woning? Dan is het zeker de moeite waard om ook het voorzien van spouwmuurisolatie te overwegen. Alles wat je hierover graag zou willen weten laten we je ontdekken op deze pagina.

Welke materialen lenen zich voor spouwmuurisolatie?

In eerste instantie is het uiteraard van belang om even na te gaan welke materialen zich mogelijkerwijs kunnen lenen voor spouwmuurisolatie. Er zijn tal van verschillende materialen die daarvoor in aanmerking komen. Denk hierbij concreet aan de onderstaande mogelijkheden:

  • Minerale wol; 
  • EPS parels;
  • PUR-schuim; 

Voor welk type isolatiemateriaal je voor jouw spouwmuurisolatie uiteindelijk zal kiezen is voor een groot deel afhankelijk van de breedte waar de spouwmuur over beschikt. Is er bijvoorbeeld sprake van een beperkte spouwmuur? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er wellicht gebruik gemaakt zal moeten worden van EPS parels of zogenaamd PUR-schuim. Is er wel sprake van een relatief brede spouwmuur? In dat geval kan je kiezen voor een minerale wol. Ook voor mensen die graag willen dat hun spouwmuur over akoestische isolerende eigenschappen beschikt is deze laatste optie het interessantst. Er moet dus wel met een aantal verschillende factoren rekening worden gehouden.

Hoeveel kost het plaatsen van spouwmuurisolatie?

Het spreekt voor zich dat je in de praktijk ook rekening zal willen houden met de kostprijs die is verbonden aan het plaatsen van spouwmuurisolatie. Het voordeligste isolatiemateriaal waar gebruik van kan worden gemaakt is uiteraard minerale wol. Hiervoor geldt dat er rekening kan worden gehouden met een prijskaartje welke is gelegen tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter. Voor de andere isolatiematerialen geldt dat ze met een kostprijs van tussen 20 & 25 of 25 & 30 euro per vierkante meter wat duurder, maar nog steeds perfect betaalbaar zijn. 

Hoe interessant is spouwmuurisolatie plaatsen nu eigenlijk?

Er is door de jaren heen zoveel gezegd en geschreven over het al dan niet belangrijk zijn van spouwmuurisolatie dat veel mensen tegenwoordig niet meer weten wat ze er nu precies van moeten denken. Dit gezegd hebbende kunnen we hier eigenlijk vrij kort over zijn. Het isoleren van de spouwmuren in je woning is ontzettend belangrijk. Je zal merken dat je op deze manier heel wat warmteverlies kan voorkomen. Dat is bovendien niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je bij de plaatsing van spouwmuurisolatie niet hoeft te vrezen voor veel werken en hoge kosten.

Het isoleren van de spouwmuur kan in de praktijk in principe gebeuren binnen slechts één enkele werkdag. Dit gezegd hebbende is het bovendien ook nog eens zo dat er eigenlijk niet of nauwelijks rekening moet worden gehouden met extra werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Het spreekt voor zich dat dit alles in de praktijk alleen maar mooi meegenomen is.