Mentale gezondheid

Voelt elke dag zonder joint als een verloren dag?

Begrijp me niet verkeerd, we hebben allemaal onze manieren om te ontspannen; voor sommigen is dat een boek en een warm bad, voor anderen misschien een glas wijn bij het diner. Dan heb je mensen zoals ik – of in ieder geval de oude ik – die dachten dat blowen gewoon een onschuldige hobby was, iets wat ons 'chill' maakte. Maar wanneer wordt deze chill-vibe eigenlijk iets veel serieuzers? Wanneer begint "even relaxen" met vrienden over te gaan in alleen maar willen blowen om de dag door te komen?

De eerste trekjes

Het begon allemaal vrij onschuldig op feestjes of tijdens hangouts met vrienden. Het voelde als iets spannends en nieuws. Toch merkte ik langzaam maar zeker hoe die incidentele joint steeds meer onderdeel werd van mijn routine. Eerst alleen in het weekend, daarna ook doordeweeks en uiteindelijk zelfs vóór werk of studieactiviteiten.

Moment van realisatie

Er kwam een omslagpunt toen ik mezelf excuses hoorde verzinnen om thuis te blijven en te blowen, in plaats van uitgaan met vrienden of familiebezoekjes waarvoor geen ruimte meer was tussen al het roken door. Het besef dat dit meer dan zomaar "een gewoonte" was, sloeg hard in.

Het effect op mijn leven

Niet veel later merkte ik hoe mijn prestaties achteruitgingen; deadlines werden gemist, afspraken vergat ik volledig en zelfs simpele huishoudelijke taken leken bergen waar ik tegenop zag – tenzij gerustgesteld door de waas van marihuana rook. Uitstellen werd m'n nieuwe normaal.

Zoeken naar hulp

Gelukkig realiseerde ik me op tijd dat deze weg nergens heenging behalve bergafwaarts. Ik ging online zoeken naar ervaringen van anderen en stuitte daarbij op verslaafd aan blowen. Voor mij was dit moment echt eye-opening – er waren dus meer mensen die strijden met soortgelijke problematiek! Via dezelfde bron vond ik connection-sggz.nl, wat mij enorm heeft geholpen bij het vinden van professionele begeleiding.

Conclusie

Kijkend naar het hele traject kan ik niet anders dan dankbaar zijn voor de resources die beschikbaar waren toen ik besloot om hulp te zoeken voor mijn verslaving aan cannabis. Toegeven dat je misschien niet alles onder controle hebt zoals je dacht is moeilijk, maar wel noodzakelijk voor persoonlijke groei. Als jij je herkent in mijn verhaal: weet dan dat er altijd mogelijkheden zijn om hulp te krijgen bij jouw struggles rondom blowen.Laten we eerlijk zijn: echte ontspanning vindt plaats zonder afhangkelijkheid!


Mentale gezondheid