Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een gevaarlijke slaaptoestand waarbij de ademhaling van een persoon wordt onderbroken tijdens het slapen. Onbehandelde slaapapneu zorgt ervoor dat mensen ’s nachts stoppen met ademen. Slaapapneu kan, indien onbehandeld, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk en beroertes. Het kan ook leiden tot cardiomyopathie of de vergroting van het spierweefsel van het hart en hartfalen. Het kan ook leiden tot diabetes en hartaanvallen. Onbehandelde slaapapneu kan ook leiden tot beroepsstoornissen en arbeidsgerelateerde ongevallen. Het kan ook leiden tot academische onderpresteren bij kinderen en tieners. Slaapapneu kan worden behandeld in klinieken zoals Ruysdael Slaapkliniek.

Soorten slaapapneu

De meest voorkomende van de twee is obstructieve slaapapneu. Obstructieve slaapapneu wordt gekenmerkt door herhaalde episodes van volledige of gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Het middenrif en de borstspieren werken nog harder om de luchtweg te openen als de druk stijgt. Dit gebeurt tijdens een apneu-episode. De ademhaling begint vaak opnieuw met een luide zucht of schok van het lichaam. Deze episodes kunnen de slaap verstoren en de zuurstoftoevoer naar essentiële organen beperken. Het veroorzaakt ook hartritmestoornissen. De luchtwegen zijn niet afgesloten bij centrale slaapapneu, maar de hersenen geven de spieren niet de instructie om te ademen vanwege de instabiliteit in het ademhalingscontrolecentrum.

Behandelingen voor slaapapneu

Mensen met overgewicht kunnen baat hebben bij afvallen. Zelfs een lichte gewichtsafname kan het aantal gevallen van apneu verminderen. Gewichtsvermindering met onbehandelde obstructieve slaapapneu kan een uitdaging zijn omdat het verhoogde honger en metabole afwijkingen kan veroorzaken. Mensen met obstructieve slaapapneu moeten wegblijven van alcohol en sommige slaapmiddelen. Dit vergroot de kans dat de luchtwegen tijdens de slaap instorten en verlengen de apneu-episodes. Adempauzes treden uitsluitend op wanneer bepaalde mensen met matige obstructieve slaapapneu op hun rug slapen. Een wigkussen of andere apparatuur waarmee patiënten op hun zij kunnen slapen, kan nuttig zijn.