Werkgever kan de verklaring aanvragen

Heb je een verklaring nodig omdat je een nieuw beroep gaat uitoefenen, dan kan een vog aanvragen werkgever de snelste manier zijn. De werkgever zal namens jou de verklaring aanvragen, en vermelden voor welk beroep of functie hij een Verklaring Omtrent het Gedrag aan wil vragen. Het is de verantwoordelijkheid van je toekomstige werkgever dat de verklaring aangevraagd wordt, dit kan zowel wanneer het wettelijk verplicht is of wanneer een werkgever dit nodig acht.

vog aanvragen werkgever

Uitzonderingen om terug te kijken

Normaal gesproken wordt bij een vog werkgever aanvragen een terugkijktermijn gehanteerd van vier jaar, echter kan hier vanaf geweken worden. Ben je jonger dan 23 jaar dan wordt er geen 4 jaar gehanteerd maar slecht twee jaar, bij een zedendelict is dit onbeperkt ook als je jonger bent dan 23 jaar. Bij veel functies is de tijd van terugkijken ook vijf jaar, dit komt bijvoorbeeld voor bij rijinstructeurs. Hoe belangrijker de functie hoe langer er wordt gekeken, bij rechters is de tijd bijvoorbeeld 30 jaar van terugkijken.

Je weet dat je een strafblad hebt

Het hoeft niet altijd een probleem te zijn dat je een strafblad hebt, is het delict langer geleden gepleegd is de kans aanwezig dat je nog een verklaring krijgt. Het ligt aan het vergrijp wat je hebt gepleegd en de functie waarvoor je de verklaring nodig hebt. Wil je rijinstructeur worden dan is het niet vreemd dat als je met drank achter het stuur bent betrapt, je de verklaring niet krijgt. Zo zijn er ook verschillende mogelijkheden dat je de verklaring wel zal krijgen.