Goede remmen maken een fiets veilig

Een goede elektrische damesfiets wordt door tal van fietsfabrikanten gemaakt en ze hebben allemaal hun eigen speciale kenmerken. Zo heeft de ene e-bike dames een wat zwaardere accu terwijl de andere juist een speciaal soort remmen heeft. Bij de luxere versies heb je vaak een verende voorvork zodat je ook op oneffen wegdek nog comfortabel zit.

Voordelen van een damesfiets

Een elektrische damesfiets is tegenwoordig ook stevig genoeg om het gewicht van een man te kunnen dragen. Heb je wat meer moeite met opstappen of heb je regelmatig kindjes of bagage op de fiets waardoor deze redelijk zwaar is en opstappen wat moeilijker wordt? Dan is een damesmodel zeker aan te raden omdat je dan niet met je been over de extra stang hoeft die aan het frame bevestigd zit. Zeker met een kindje achterop is een herenmodel erg lastig op- en afstappen.

Zorg dat de remmen altijd in orde zijn

Fiets 4

Als je ervoor kiest een e-bike dames te nemen is het ook belangrijk dat er goede remmen op zitten. Met de trapondersteuning erbij kun je wel tot 25 kilometer per uur rijden en dan wil je natuurlijk wel op tijd stilstaan als dat nodig is. Als je voor een speed pedelec kiest kun je zelfs tot 45 kilometer per uur rijden dus dan is het zeker essentieel dat je goede remmen hebt.

Eigenschappen van verschillende remmen

De remmen worden in verschillende systemen geleverd. Hierbij kun je denken aan rollerbrakes, V-brakes of schijfremmen. De rollerbrakes worden vaak toegepast omdat je niet veel kracht hoeft te zetten bij het remmen en ze er toch voor zorgen dat je op tijd stilstaat. Bij de rollerbrakes wordt gebruik gemaakt van kogeltjes die tegen de naaf aandrukken tijdens het remmen. V-brakes zijn goedkoper in aanschaf maar deze slijten vrij snel. Hierbij zitten er blokjes op de velg die de fiets tot stilstand brengen. Schijfremmen zijn op hun beurt weer duurder dan V-brakes maar hebben wel de gunstige eigenschap dat ze stevig in het wiel bevestigd zijn en ermee remmen heel makkelijk gaat. Daarnaast zijn deze remmen vrij solide en behoeven ze weinig onderhoud.