Wat is transportplanning?

Het proces waarbij vervoerders kiezen welke producten een bepaalde route afleggen met welk voertuig en op welk tijdstip, staat bekend als transportplanning. De sleutel is om uit alle beschikbare mogelijkheden die te kiezen die resulteren in de beste leveringsprestaties tegen de laagste kosten. Transportplanning kan vele vormen en niveaus van verfijning aannemen. Dit varieert van eenvoudige routeplanning tot multinationale vrachtstroomplanning. Transportplanning omvat het ontwerpen van routes en het vaststellen van ideale reizen op operationeel niveau. Dit is een zware uitdaging waarvoor de meeste bedrijven gespecialiseerde software gebruiken.

Tactische en dynamische transportplanning

Met behulp van tactische transportplanning selecteert u welke operationele planningsaanpak geschikt is voor welk segment van het netwerk. Excursies met regelmatig volle vrachtwagens vragen om een ​​andere dienstregeling dan ritten met variabel volume en aflevertijd. Dit laatste vereist een dynamische planning waarbij planners zich snel moeten aanpassen aan actuele situaties en daarbij rekening houden met de kosten. Een goede transportplanning kan worden uitgevoerd door een goede en efficiënte logistieke dienst die experts heeft om de planning te doen. Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar logistieke diensten die aan uw behoeften kunnen voldoen en u helpen bij het op tijd vervoeren van uw goederen. Dit is ook de sleutel tot een goede klantrelatie.

Routeplanning

Het proces van het bepalen van de beste route voor een enkel voertuig langs de talrijke afleverbestemmingen staat bekend als routeplanning. De planner of het programma moet van toepassing zijnde limieten bevatten tijdens het transport van goederen. Een routeplanningssysteem bepaalt de beste route en losvolgorde op basis van de afleveradressen en andere parameters. Het systeem houdt rekening met afstanden en rijuren. Het moet ook rekening houden met transportkosten en tolgelden. Routeplanningssoftware kan worden geïntegreerd in een transportbeheersysteem, maar er zijn andere softwareleveranciers die gespecialiseerd zijn in routeplanning en stand-alone oplossingen bieden. Klik hier voor meer informatie over hoe logistieke diensten de transportplanning voor u kunnen doen.